Samenkunst

Een INMENS idee krijgt vaste vorm. Vast niet te vast! Want beweeglijk zal het blijven... Maatwerk is ons dierbaar. Veel mensen ‘hebben alles al'. Hebbedingetjes, bankrekeningen, interieur. Wat de meeste mensen niet hebben is échte, originele kunst. Wel mooi ingelijste reproducties, maar geen échte kunst. Ik kreeg van mijn oude moeder ooit eens honderd euro. Ze vroeg of ik daarvan iets ‘blijvends' wilde kopen. Ik wil wel een echte, blijvende Chagall. Maar dat werd te begrotelijk. Dus heb ik een mooie poster duur ingelijst. Lijkt wel écht, maar is verre van écht. Die honderd euro was niet toereikend. Heb ik haar niet verteld. Ik heb het geluk verbonden te zijn met Ineke, een kunstenares. Haar vormen (!) zijn organisch. En echte kunst heeft een intensere uitwerking. Laatst veranderde een hele binnentuin van een bejaardenwooncomplex door de aanwezigheid van beelden van Ineke en haar kompanen. Wat is het simpel om de vitaliteit en schoonheid van zo'n plek te verhogen. Vonden de bewoners ook meteen.. Maar ‘Samenkunst' werd ook dicht bij huis actief.

Het echtpaar dat ons vanmiddag bezocht in het kader van ‘samenkunst' was onlangs 25 jaar getrouwd. En wilden het proces van ‘samenkunst' wel aangaan: met ons samen oriënteren op de aankoop van echte kunst. En het dan hebben over het ‘samen'.Patronen en zo. Wij kijken dan en geven terug wat we zien. Ze waren vooraf helder over hun budget en over hun wens: een schilderij. Ineke heeft een paar schilderijen, maar vooral beelden. Maar omdat ‘samenkunst' gaat vooral over het proces van samenkomen, hebben we deze uitdaging graag aangenomen.

Bij de door ons verzorgde lunch ontstond wat lichte irritatie, want HIJ zat op zijn mobiel internet te zoeken naar een schilderij uit de tentoonstelling KNUS uit 2005, een schilderij dat hem intrigeerde (www.erikvink.nl). HIJ vond het schilderij met dank aan google: modern, kleurig en figuratief. Natuurlijk kwam er direct commentaar van HAAR over dat ze dat niet zag zitten op de plek waar dat schilderij zou kunnen komen hangen. De vormen waren te voluptueus. Dat zou gauw vervelen. Zeker HAAR omdat het haar smaak niet was. En waarschijnlijk sowieso te duur. De actie van hem was stoutmoedig en verhelderend.

Omdat we voorzagen dat we de voorkeur van hen samen en van ieder van hen moesten exploreren, daarom hadden wij een uitstapje georganiseerd naar een galerie in Klarenbeek (www.bijkrepel.nl), waar de schilder Pieter Man in 't Veld (www.pietermanintveld.nl)  een overzichtstentoonstelling hield met heel veel verschillende stijlen en technieken. Ideaal voor de beeldvorming. Hier thuis hebben we ook een galerie, maar dan met voornamelijk beelden en....weinig schilderijen. Het werd daar duidelijk: HIJ houdt van modern figuratief werk en kan zich ook wel vinden in kleurige, zuidelijke landschappen. ZIJ wil vooral krachtige kleuren, geen aquarellen en niet te figuratief. Het proces is begonnen. Er is geen druk, het budget loopt niet weg, sterker nog...het zou kunnen groeien. En er komt vast een schilderij waar ze samen verrukt van zijn. We zijn bij hen uitgenodigd voor een kijkje in de kamer. En dan combineren we dat met het bezoeken van kunstroutes of galeries bij hen in de buurt. We hebben nu een eerste beeld, schilderij dus..... En ZIJ en HIJ hebben iets te vinden! Van kunst en van elkaars smaak. Wat mooi als het proces van zoeken, dwalen mag worden, niet met de ziel onder de arm, maar met de ziel in de verbinding tussen HEM en HAAR. Dit is geen ‘kunstbemiddeling', maar de kunst van het samen. Verrijkend. Ook voor ons.

Reacties