Eerste oester

Er was iemand aan wie ik vertelde dat de eerste oester die ik at een heel goede oester was en dat ik daar blij om was,want stel je voor dat die eerste oester zo'n snotterige oester was geweest, dan had ik waarschijnlijk gedacht dat een oester zo smaakt. Nu wordt, vanwege de eerste goede oester, de ervaring van het eten van oesters voor de rest van mijn leven mede bepaald door die eerste. Als ik een minder goede oester eet is dat niet erg, die eerste laat door die niet zo lekkere oester heen weten hoe die oester eigenlijk bedoeld is. "That is a nice way of looking at it', zei degene aan wie ik dit vertelde. Hij zei dat veel mensen andersom redeneren, dat als de eerste oester excellent is, alle oesters die er op volgen alleen maar tegen kunnen vallen. Ik realiseerde me dat het inderdaad een nice way of looking at it was en dat ik geluk had gehad. En niet alleen wat betreft oesters.

uit: Tjitske Jansen , Koerikoeloem ; uitg. Podium 2007

En toen ik dit las en nog een keer las en nog een keer.....
Toen dacht ik:

Ik ben ook zo'n geluksvogel. Wat betreft onderwijzers, vrienden, kinderen, patiënten, collega's, huizen, leren, opdrachtgevers, enz.
Maar ik ben het ook niet. Wat betreft eigenheid, materie, geld, religie, kunst, afwijken.

En soms weet ik het niet. Heb ik nou geluk gehad met dat? Het is maar net welke bril ik op zet. Een roze?

Reacties